top of page

All Grain Brewing

Evde bira yapımında kullanabileceğiniz bir çok yöntem var. Bunların içinde en kolay ve erişilebilir olanı kitle bira yapımı (kitle bira yapımını anlattığımız sayfamız için bakınız). Kitle bira yapımı bize bira yapımı hakkında genel bir fikir veriyor ve de minimum çaba ile kendi ürettiğimiz birayı içmenin o mükemmel hazzını yaşatıyor. Bu süreç içerisinde genelde insanlar tam tahıl bira yapımını da ufaktan araştırmaya başlıyor ancak, kimisi gereken alet edevat ve prosedür gözünü korkuttuğu için, kimisi de maddi olarak daha az erişilebilir durumda olduğundan tam tahıl bira yapımına geçiş yapmıyor. Ancak tüm bu süreçlerin üstesinden gelebileceğine inanan azimli ve gözü pek bir azınlık var ve siz de o gruba dahilsiniz, tebrikler :) Evde bira yapmak tahmin ettiğinizden daha kolay, ancak en başta bir öğrenme süreci oluyor tabi ki. Biz de bu noktada elimizden geldiğince size yardımcı olmaya hazırız. Dilediğiniz zaman iletişim bölümünden veya sağ alttaki chat bölümünden bize yazabilirsiniz.

Bu yazımız ve de sitemiz genel olarak tam tahıl bira yapımı üzerine, ancak ilerde kit ile evde bira yapımı üzerine de içerik hazırlayacağım, tarihe not düşülsün! Edit: Sözümüzü tuttuk, kitle bira yapımı sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz.

Evde tam tahıl bira yapımının en güzel tarafı, dilediğiniz farklı çeşitte ve alkol oranında bira üretebilme özgürlüğüne sahip olmanız. Kit ile bira yapımında satın aldığınız kitin aromalarına mecbursunuz. En fazla fermantasyon kabına şerbetçiotu atabilirsiniz. Ancak dünya üzerinde tam tahıl biralarına salatalık koyan insanlar var ve bu özgürlük inanılmaz derecede güzel. Ayrıca kitten değil de tahılın kendinden bira yapmak insana ayrı bir zevk veriyor. İnsan yaptığı birayı içmeye kıyamıyor, koynuna alıp sarılası geliyor.

 

Tüm bunların yanında evde tam tahıl bira yapmanın zorlukları da yok mu, var tabi. Temizlik yapmaktansa sağ kolunu vermeyi tercih edecek olan beni bile saatlerce banyoda temizlik yapmak zorunda bırakabiliyor. Her şeyi önce pbw ile sonra starsan ile yıkamak zor geliyor çoğu zaman. Bu tarz zor anlarda yanınızda eşinizin, dostunuzun olması ve size yardımcı olabilmesi çok yararlı oluyor. Zaten bu çileye sizinle katlanmamış insanlara haketmedikleri bu güzel zevki de tattırmak istemiyorsunuz çoğunlukla. Ben şahsen kendisi bizzat bira yapmayan kişilere evde yaptığım tam tahıl biralardan çok nadiren ikram ediyorum. O da damlalıkla.

Neyse daha fazla duygusallaşmadan yapım adımlarına geçsem iyi olacak. Evde bira yapımında gerekli olan malzemeleri Malzemeler ve Temini sayfamızda anlatmıştım.

 

İlk önce, genel resmi görebilmeniz için süreci kabaca anlatacağım, sonrasında ise adımları ayrıntılandırarak tüm önemli noktalara değinmeye çalışacağım. Evde tam tahıldan bira yapımında uyulması gereken adımlar şu şekilde:

 

- Tahılın Değirmenden Geçirilmesi

- Mayşeleme Kovasının Isıtılması
- Gerekli Miktarda Suyun Isıtılması
- Mayşeleme - Tahıl ve Suyun Birleştirilmesi
- Lautering/Sparge
- Kaynatma + Şerbetçiotu Kullanımı
- Şerbeti Soğutma
- Fermantasyon Kovasına Aktarma
- Mayalama ve Uygun Ortamda Saklama

Yazımızda kullanacağımız terimlerin tanımlarını da şuraya bırakayım ki, bilmediğiniz bir kelime yüzünden "ne demek istiyor acaba" durumu oluşmasın.

Malt: Arpanın kavrulmuş halidir. Her arpa bira yapımına uygun değildir. Sıra sayısı, kavuz genişliği istenen ölçüde olanlar kavrularak çeşitli aromalar kazanması sağlanır. Ayrıntılı bilgi için Ahmet Engin'in makalesini okuyabilirsiniz.


Mayşeleme(Mashing): Kabaca, tahıl ve suyun birleştirilmesi. Bira üretimi kimyasal olarak, arpa içindeki sindirilebilir şekerlerin, maya tarafından parçalanarak alkole dönüştürülmesi işlemidir (bu sırada bir çok tat notaları da tahıldan gelebilir, fermantasyon sonucunda oluşabilir). Her malt, belirli bir miktar nişasta içerir. Bira yapımındaki verimliliğimiz, bu nişastanın ne kadarının şerbetimiz içine alınabildiği ile ölçülür. Buna brewhouse verimliliği denir. Her tahıl için, elde edilebilecek maksimum verimlilik oranı bellidir ve satıcı bu bilgileri genellikle pakette belirtir. Mayşeleme sırasında, su yardımı ile tahıl içinde bulunan bu şekerlerin dışarı çıkarılması işlemi gerçekleştirilir. Tahıl içinde, nişasta sindiren enzimler vardır. Tahılı değirmende kırıp sıcak suya koyduğumuzda bu enzimler harekete geçerek tahıl içindeki nişastaları parçalar ve sindirilebilir şekerlere dönüştürür. Dolayısı ile suyun belirli bir sıcaklık üstünde olması bu enzimlerin aktivitesini yavaşlatacağından, ısı kontrolü çok önemlidir.

Ekstract Verimliliği(Ekstrakt Efficiency): Tahıl içinde bulunan nişastanın tahıl dışında çıkarılabilme oranı. Bu oran satın aldığınız tahıl paketlerinin üzerinde yazar. Maksimum elde edilebilecek verimi belirtir.

Mayşeleme suyu(Strike Water): Mayşeleme kabına koyduğumuz, tahılla buluşacak olan sudur.


Mash Tun(Mayşeleme Kovası): Mayşeleme işlemini bu kova içerisinde yapıyoruz. Çelik tencere, plastik fermantasyon kovası, termos gibi çeşitli araçları bu amaçla kullanabilirsiniz. Ben şahsen 25lt'lik bir termos kullanıyorum. Malzemeler ve Temini sayfasında ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Wort(Şerbet/Şıra): Mayşeleme sürecinin çıktısı olarak oluşan, biraya çevireceğimiz sıvıdır.


Wort Chiller/Immersion Chiller(Daldırma Soğutucu/Serpantin): Kaynatma bitimine 15dk kala şerbet içine daldırdığımız, şerbeti soğutmamıza yarayan bakır ya da paslanmaz çelikten imal edilen soğutucu.


Hot Break: Kaynama başladıktan 10-20 dk sonra oluşan, köpüğün suyun üzerinde yuvarlak halini aldığı ve hareketlenmenin en fazla olduğu zaman.

Tüm süreci anlatmadan önce, en kritik iki konu:


1: SANİTASYON
    Tam tahıl bira yapımında, aynı kit biracılığında olduğu gibi, en kritik konu sanitasyon. Ancak işin güzel tarafı, şerbet kaynatma gibi bir adım içerdiğinden, şahsi tercihleriniz doğrultusunda bu aşamaya kadar olan kısımda güvenlik tedbirlerini azaltabiliyorsunuz çünkü minimum 1 saat boyunca kaynayan bir sıvının içerisinde herhangi bir bakteri yaşayamayacağından, bu aşamaya kadar yaşanan kontaminasyon gözardı edilebiliyor. Ben şahsen, tüm araç gereci yıkamama rağmen, kaynama öncesi araç gereçte kimyasal kullanmıyorum.

 

2: ÖLÇÜM
    Her yaptığınız hareketi, nasıl yaptığınızı ve etkilerini bilmeniz gerekli. Yapım gününe başlamadan önce bir not defteri edinin, yapıma başladığınız saati, gün bilgisi ile birlikte işaretleyin. Kullanacağınız tahıl türlerini ve miktarlarını, şerbetçiotu türlerini ve miktarlarını ve kaynamanın kaçıncı dk'sında ilave edeceğinizi yazın. İlk atacağınız şerbetçiotunu, şerbetçiotu demliğine koyarak hazır edin, diğer şerbetçiotlarını da ayrı kaplarda, şerbete atma sırasına göre dizin.

 

Daha sonra, tüm hareketlerinizi saat bilgisi ile birlikte kağıda ekleyin. Örneğin;

13.00: 15lt su mayşeleme için ocağa kondu ve ısıtılmaya başlandı.
13.30: 5lt kaynar su mash tun'a alındı ve ağzı kapatıldı.
13.33: Mayşeleme suyu 146F'ye geldi.

Daha sonra bu veriler ile tüm süreci kontrol edebilirsiniz. 15lt mayşeleme suyunun istenilen sıcaklığa gelmesi 33dk sürüyor örneğimizde. Buna göre ilerde su miktarı değişirse kabaca ne kadar sürede istenilen sıcaklığa geleceğini hesap edebilirsiniz.

Yapım günlerinizi daha iyi planlayabilmeniz için çok kapsamlı bir tarif hesaplama sayfası oluşturduk. Bu sayfada kullanacağınız tahıl miktarına ve ulaşmak istediğiniz hedef bira miktarına göre gerekli olan tüm su miktarları ile elde edeceğiniz biranın gravity'sini sizin için hesaplıyoruz.

Sıvı ve yoğunluk hesaplamaları için Tarif Hesaplamaları sayfamıza kesinlikle göz atın!

1. Tahılın Değirmenden Geçirilmesi

Tahılı bira yapımından bir gün önce 1,15mm genişliğindeki değirmenden geçir.

Tahılın değirmenden geçirilmesi çok kritik noktalardan biri. Tahılın mayşelenmesi için belirli bir ölçüde kırılmış olması gerekiyor. Öğütücü aralığını zaman içerisinde oturtmanız gerekiyor ne yazı ki. Genel geçer bir rakam yok ancak biz iyi bir başlangıç noktası olarak 1,15mm öneriyoruz. Az kırılmış tahıllar mayşe verimini düşürüp süreci olumsuz etkilerken, fazla kırılıp un haline gelen tahıllar ise mayşenin tıkanmasına(stuck mash) neden olarak yapım gününüzü kabusa çevirebiliyor. Ben şahsen ilk iki tam tahıl denememde bu sorunu yaşadım. Mayşeleme kabındaki musluğa üfleyerek şerbeti uyandırmayı başardım ancak, ilk denememde sebebini musluk ağzının genişliğinin yetmemesi sanmamdan dolayı 3 kilo tahıl çöpe gitmişti. Düzgün aralığı biraz deneme yanılma ile zaman içerisinde ayarlayacaksınız. Bununla ilgili ayrıntılı bir yazı da yazacağım.

 

Diğer bir konu, tahılı değirmenden geçirirken etrafa yoğun miktarda toz saçılmasıdır. İlk bakışta sorun değilmiş gibi gözükse de, bu tozun içerisinde bir çok bakteri yaşar ve etrafa tutunmuş olan bu toz ile bira yapılırsa, fermantasyon öncesi kontaminasyon riski yaşanır. Size önerimiz; yapım gününüzden bir gün önce tahılı öğüterek, hava almayan bir kap içerisinde kullanacağınız tahılı saklamanız, yapım zamanına kadar da etraftaki tozu silmenizdir.

2. Mayşeleme kovasını ısıt

Mayşeleme kovasına 2-4 litre kaynar su koy, ağzını kapat, çalkala.

Mayşeleme kovasını ısıtmazsanız, kovaya ekleyeceğiniz suyun sıcaklığı düşecektir, bu da mayşeleme verimliliğini olumsuz etkiler. Benim tavsiyem, suyu mayşeleme sıcaklığının bir kaç derece üstüne kadar ısıtmanız. Mayşeleme kovasını da ilk denemenizde yarısına kadar kaynar suyla doldurmanızdır. Mayşeleme kovasını güzelce çalkalayıp dinlenmeye bırakın. Suyunuz da istenilen sıcaklığa gelince, mash tun içindeki suyu boşaltıp mayşeleme suyunu ekleyin. Bu sayede hem kovanız dezenfekte olacak, hem de yeteri kadar ısı emeceğinden, mayşeleme suyunu koyduğunuzda minimum sıcaklık kaybı yaşamış olacaksınız. Olur da sıcaklık istediğinizden fazla çıkarsa, suyun içine tahılı döktüğünüzde de sıcaklığın düşeceğini hesaba katın. Halen fazla olduğunu düşünüyorsanız bekleyebilirsiniz.

3. Gerekli Miktarda Su Isıtılması

Mayşeleme suyunu 70 dereceye gelene kadar ısıt.

Evde bira yapımında kritik noktalardan biri su. Başlangıçta hangi aşamada ne kadar su gerekeceği konusu oldukça kafamız karıştırmıştı. Daha sonra bu konuyu çözdüm ve sizin için bir hesaplama ekranı oluşturdum. Bu ekranı kullanarak mayşeleme, süzme ve toplamda ne kadar suya ihtiyacınız olduğunu, bu suyu kullanabilmek için mayşeleme kabınızın minimum ne kadar hacme sahip olması gerektiği, tahılın ve şerbetçiotunun ne kadar su emeceği gibi çok önemli değerleri hesaplayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kullandığınız tahıllar ve miktarları ile finalde erişmek istediğiniz bira miktarını girmek. Sayfamızda su hesaplamalarının arkasındaki mantığı da detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım.

 

İlk ihtiyacımız olan su, mayşeleme suyudur. Mayşeleme suyunu mayşeleme kovasına koyduktan sonra, diğer ihtiyacımız olan suyu ısıtma işlemine geçebilirsiniz.

Mayşeleme Suyu = Tahıl Miktarı(kg) x (2,6 ve 3,2 arasında bir değer)

Mayşelem suyunun miktarını hesaplarken kullandığımız değeri ne kadar yüksek tutarsak, o kadar gövdeli bir bira elde ederiz. Suyumuzu 65-77 derece arasında bir seviyeye getiriyoruz. Bu seviyenin üst limitleri acılığı yüksek biralar oluştururken, düşük seviyeler acılığı düşük biralar elde etmemizi sağlar.

 

Suyun kalitesi de biranın tadına birebir etki eden etmenlerden biri. Tam tahıl konusunda ilerledikçe, kullandığınız suyun pH ve mineral değerlerini de kontrol etmeye başlamanızı öneririz.

4.Mayşeleme - Tahıl ve Suyun Birleştirilmesi

Tüm mayşeleme suyunu mayşeleme kovasına dök, yavaş yavaş tahılı içine at, topak oluşturdukça parçala. Ağzını kapat ve 1 saat dinlendir.

Tahılımızı bir gün önceden değirmenden geçirmiştik, suyumuzu da ısıttık, artık mayşeleme yapabiliriz. Mayşeleme kovamızı, mayşeleme suyumuz ile yakın sıcaklığa getirmek için belirli bir miktar kaynar suyu kova içerisine almıştık. Bu suyu döküyoruz ve mayşeleme suyunu kovaya alıyoruz. Bu noktada tekrar sıcaklık ölçümü yapmanızı öneririm, çünkü 77 derecedeki suyu kovaya aldıktan sonra ne kadar ısı kaybı yaşayacağınızı bilemezseniz sonraki yapımlarda düzenleme yapamazsınız. Ben 2 litre kaynar su koyduğum zaman ısı 70 seviyesine düşüyordu, o nedenle mayşelemeden önce koyduğum kaynar su miktarını artırarak bu değeri sabit tutabileceğim su miktarını zamanla buldum. Diğer bir önlem olarak, mayşelemede kullandığınız sudan bir miktar da ekstra ketılda kaynatıp, mayşeleme suyu dilediğiniz dereceye gelene kadar ekleyebilirsiniz. Burada fazladan koyduğunuz mayşeleme suyu önemli bir fark yaratmayacaktır, ancak süzme işleminde kullandığınız su miktarını azaltmanız gerekebilir.

Suyu istediğimiz seviyede tuttuktan sonra, tahılı yavaş yavaş su içine atıyoruz. Bunu yaparken gereksiz karıştırmalardan kaçınmanız, şerbete minimum hava aldırmaya çalışmanız yararlı olacaktır. Bakteriler sıcak ve oksijence zengin ortamları sevdiği için, şerbeti fazla karıştırıp oksijenize etmek, bakterilere davete çıkarmak anlamına gelir. Topaklar oluşursa yavaş hareketlerle topakları parçalayıp mayşelemeye devam ediniz.

Tüm tahılı su ile başarılı bir şekilde birleştirdikten sonra, kovamızın kapağını kapatıyoruz ve 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Bu süre içerisinde tahıl içindeki nişasta parçalayıcı enzimler aktive olacak ve nişastayı sindirilebilir şekerlere dönüştürecektir.

5. Sparge/Lautering

Mayşeleme kovasından kaynatma kazanına şerbeti aktar. Kullandığın yönteme göre ekstra su kullanarak şerbeti yıka ve süz, istediğin miktar şerbet kaynatma kazanına girdiğinde bitir.

Mayşeleme bitip şerbeti kovamıza alma zamanı geldi. Beklediğimiz süre zarfında tahılların kavuzları mayşeleme kovasının dibine çökerek, doğal bir süzgeç oluşturur. Bu nedenle mayşeleme kovasını dinlenmeye bıraktıktan sonra hareket ettirmemek çok önemlidir. Hareket ettirmeniz bu tahıl çökeltisini ajite edebilir. 

 

Süzme işlemine ek olarak yıkama işlemi de burada yapılır. Yıkama işlemi mayşeleme kovası içindeki şerbete, herhangi bir püskürtme yöntemi ile su verilmesi işlemidir. Bu sayede şerbet içinde süzülmemiş olan sindirilebilir şekerler şuya karıştırılarak ekstrakt verimliliği artırılır.

 

Kovamızın musluğunu açıp bir maşrapaya şerbet akıtmaya başlıyoruz. İlk seferde tahıl ile birlikte şerbet maşrapaya dolacaktır. Maşrapa dolunca, bu şerbeti tekrar kovaya yumuşakça döküyoruz. Bunu bir kaç kez yaptığımızda maşrapaya dolan şerbetin artık tahıl kalıntıları taşımadığını farkedeceksiniz. Bu noktada işlemi keserek musluğumuza hortumumuza takıyoruz. Artık kaynatma kazanına şerbet aktarmaya başlayabiliriz.

 

Kovamızın musluğuna taktığımız hortumu kaynatma kazanına yere paralel olacak şekilde yatırıyoruz. Bunu yapmamızın amacı şerbeti mümkün olduğunca yumuşak bir şekilde kazana almak, oksijenize etmemektir. Kova musluğunu az miktar açarak şerbeti kovaya almaya başlıyoruz. Bu noktada uygulayacağınız sparging yöntemine göre yapacaklarınız değişebilir. İki adet sparging yönteminden bahsedeceğim:

 

a. Continuous Sparging(Sürekli Süzme)
    Aynı anda hem süzme hem yıkama işlemi yapılmasıdır. Mayşeleme kovasından alınan şerbet miktarı, yıkama ile kovaya geri konur. Bu iki miktarın aynı kalması önemlidir. Tahıl yatağından 2-3cm yukarıda kalacak kadar şerbet kaynatma kazanına süzülür. Daha sonra sparge suyu akıtılmaya ve kova musluğu açılarak aynı miktar su süzülmeye başlanır. İstenen miktar su kazanda birikince işlem durdurulur.

 

b. Batch Sparging(Parti-parti Süzme)
    Önce yıkama, sonra süzme işlemi yapılır. Kovada istenen miktarda şerbet birikene kadar yıkama ile kovaya su alınır. İstenen seviyeye geldiğinde yıkama musluğu kapatılarak mayşeleme kovasının musluğu açılır ve kaynatma kazanına şerbet aktarılır. İstenilen miktara ulaşana kadar, yıkama ve ardından süzme işlemi tekrarlanır.

 

Yıkama ve süzme işlemi de tamamlanınca, şerbetimiz kaynatma için hazır hale geliyor. Ancak önce ölçüm alacağız. Hidrometre ya da refraktometre ile şerbetinizin yoğunluğunu ölçüp not ediniz.

6. Kaynatma ve Şerbetçiotu kullanımı

Şerbeti kaynat, gerekli zamanlarda şerbetçiotunu ekle.

Şerbeti ocağa alıp altını açın. Bağımsız gazlı ocak kullanıyorsanız oksijen ayarının düzgün yapıldığından emin olun. Alevin mavi olması gerekiyor, sarı değil. Bu işlemi yaptıktan sonra not alın. Kaynamaya koyduğunuz şerbetin hacmi ve ateşin açılma süresi önemli. Bu sayede ne kadarlık bir şerbeti kaç dk içerisinde kaynar sıcaklığa getirebildiğimizi ölçmüş olacağız.

 

Kaynama başlayınca tekrar not alın ve kaynatma süreniz için bir geri sayım sayacı başlatın.

 

Şerbetçiotu, biramıza acılık ve aroma verir. Uzun süre kaynayan su içinde bulunan şerbetçiotları daha fazla ısı alacağından daha acı aromalar verirler. Bu nedenle kaynamanın başlarında attığımız şerbetçiotları acılık amaçlı atılırken, sonlarına doğru attıklarımız ise aroma amaçlı olacaktır. Hot-break ile birlikte ilk şerbetçiotunuzu atın ve dilediğiniz zamanlarda, geri sayım sayacını kullanarak atmaya ve saati not etmeye devam edin.

 

Kaynamanın son 15 dk'sına geldiğinizde wort chiller'ı kovaya koyun. 15dk içerisinde güzelce dezenfekte olacak doğal

yöntemlerle.

 

Biersol gibi bira berraklaştırıcılar da kaynamanın son 15dk'sında konur. Kullanmak isterseniz onları da ekleyin.

7. Şerbeti Soğutma

Wort Chiller'ı kaynamanın son 15 dk'sında kazana koy, ateşi kapatınca çalıştır, 20dk içerisinde soğutmaya çalış.

Sıcaklığı yedikçe hortumlar genişler ve bağlantı noktalarında boşluklar oluşur. Bu nedenle work chiller'ın hortumlarına soğukken taktığınız kelepçeler hortum sıcakken anlamını yitirmiş olabilir, o yüzden tekrar sıkın. İstenilen kaynama süresine ulaşılınca ocağı kapayın ve wort chiller'ı başlatın. Musluğu yavaş hareketlerle açın. Sızma olmadığından emin oldukça artırın. Ancak hiç bir zaman tam açmayı önermem. Özellikle chiller'a giren hortumun kalınlığı wort chiller'ın borusu ile eşit genişlikte değilse. Yavaş hareketlerle ilerleyin. Wort chiller'ı başlatınca not alın.

 

Sıcaklık 65-70 derece Fahrenheit'a inince tekrar not alın ve chiller'ı çıkarın. Kaynar noktadan soğuma noktasına kadar olan sürede, şerbet kontaminasyona en açık haldedir. Bu süreyi 20dk ve altında tamamlamanız gerekiyor. Bu performansı yakalayamıyorsanız chiller'ınıza müdahale etmeniz ve performansını artırmaya çalışmanız gerekebilir.

 

***DİKKAT. Bu noktadan sonra şerbet ile temas edecek her şey önce PBW ile temizlenmiş, durulanmış ve sonra starsan'lenmiş olmalıdır.

 

Soğumuş olan şerbetinizden tekrar ölçüm yapın. Kaynama sonrası hacmi de not edin.

8.Fermantasyon Kovasına Aktarma

Soğuyan şerbeti fermantasyon kovasına aktar.

Fermantasyon kovasını yere, soğumuş kaynatma kazanını ise ondan yüksekte bir yere koyun. Aktarma çubuğunu kovaya sokun ve akış başlayıncaya kadar bir kaç kez pompalayın. Akış başlayınca hareketi kesin ve şerbeti fermantasyon kovasına aktarın. Aktarım tamamlanınca kaynatma kazanında kalan miktarı ölçün. Bu miktarı kaynatma kazanında kalan miktar olarak, sayfamızdaki denklemde kullanabilirsiniz ilerde.

9.Mayalama

Şerbeti oksijence zenginleştir ve mayayı ekle.

Aktarım tamamlanınca mayamızı ekleyeceğiz. Sıvı maya kullanıyorsanız mayanızı bir gün önceden başlatmış olmanız gerekecek. Onu ayrı bir yazıda anlatacağım. Kuru maya için anlatmaya devam ediyoruz.

 

Mayanın eklenmesinden önce şerbetimizi oksijenize etmemiz gereklidir. Oksijen olmazsa mayamız fermantasyon işlemini başarıyla gerçekleştiremez. Bunun için en klasik yöntem fermantasyon kovasını sallamaktır bir kaç dakikalığına. Ancak siz de benim gibi 30 kiloluk cam damacanayı sallamayı mantıklı bulmuyorsanız, saf oksijen kullanabilirsiniz. Ben edindiğim oksijen tüpü ve hava taşı ile saf oksijen enjekte ediyorum şerbete. Mikron seviyesinde kabarcık oluştuğu için oksijen emilimi de çok yüksek oluyor. Oksijen tüpü ve hava taşının temini için Malzemeler ve Temini sayfamıza göz atabilir ya da iletişime geçebilirsiniz.

 

Şerbetimize yeterli oksijeni enjekte ettikten sonra, fermantasyon sürecini geçireceği lokasyona taşıyoruz. Mayamızı ekliyoruz ve tıpamızı da kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Kullandığımız maya tipine göre ortamın bulunması gereken sıcaklık değişecektir.

 

Bu noktadan sonra yaşanacak süreçler, tercihlerinize göre değişecektir. Dilerseniz ikincil fermantasyon(gerekli bulmuyorum) yapılabilir. Şişeleme ya da fıçılama yapılabilir. Umarım yazımızı yararlı bulmuşsunuzdur. Yorumlarınız varsa cevap vermekten mutluluk duyarız, iletişim bölümümüzü veya sağ alttaki chat özelliğimizi kullanabilirsiniz.
 

Tahılın Değirmenden Geçirilmesi
Mayşeleme Kovasının Isıtılması
Gerekli Miktarda Suyun Isıtılması
Mayşeleme
Lautering/Sparge
Kaynatma + ŞO
Şerbeti Soğutma
Fermantasyon Kovasına Aktarma
Mayalama ve Uygun Ortamda Saklama
bottom of page