Keezer Build
Merhaba arkadaşlar!
Uzun zamandır bu lambayı yapmayı planlıyordum açıkcası. Pinterest'te bu tarz çok paylaşım var yabancıların yaptığı, ancak Türkiye'de pek rastlamadım şu ana kadar. Satın almaktan ziyade kendim yapmayı sevdiğim için, hep aklımda yer alan bir aktivite idi bunu yapmak. Görsel olarak rustik tarz çok hoşuma gittiği için yapım kararını vermek çok kolay oldu benim için. Ayrıca tesisat borusu kullanıldığı için ne kadar zor olabilir ki demiştim. Gerçekten de kolay.
Yaşadığım sıkıntılardan ilki tesisat borusu bulmak oldu. Eskisi kadar kolay bulunmuyor. Ancak eminim ki satan yerler halen vardır bulunduğunuz yerde. Ben Ankara'da ostim'de buldum. Siz de hırdavatçılara sorarak bulabilirsiniz. Neyse, önce malzemeleri listeleyeyim, sonra yapımına geçeceğiz.
- Tesisat borusu ve bağlantı parçaları,
- Tiner (opsiyonel),
- Duy (lamba sayısı kadar),
- Bolca elektrik teli (min 10m alın lazım olur),
- Kontrol kalemi,
- Tornavida,
- Matkap,
- Duvar vidası ve dübel,
- Çekiç
- Sprey boya (tasarımınıza bağlı),
- Lamba
- Yapıştırıcı (japon ya da silikon olabilir)
Lamba yapımında ilk karar verilmesi gereken şey duy kısmı. Lambayı takacağınız duyun tesisat borularına girebilecek ebatta olması gerekli. Birkaç farklı duy aldıktan sonra tesisatçıya giderseniz, duyun montajı için gerekecek parçanın genişliğine karar verebilirsiniz.

Bu aşamadan sonra sıra tasarımda tabi. Dilerseniz çokça boru, 4'lü, eklem parçaları alıp evde deneyebilirsiniz. Benim önerim; kafanızda kabaca bir tasarım yaptıktan sonra tesisat borularını alacağınız yere gidip sınırsız malzeme ile tasarımı tamamlamanız. Bu şekilde yapılınca hangi malzeme lazım, bu eklem buna uyacak mı falan diye düşünmeye gerek kalmıyor. Ayrıca kullanmayacağınız parça da satın almamış oluyorsunuz. Sonsuz malzeme ve işinin ehli birinden yardım alma imkanınız olduğu için, her anlamda hızlıca ve net bir şekilde tasarımı tamamlayabilirsiniz. Tasarım aşamasında hiç bir parçayı çok fazla sıkmamaya özen gösterin. Deneme yanılma yapacağınız için gevşek kalması yararınıza olacaktır. Tasarıma karar verip gerekli tüm malzemeyi aldıktan sonra, sıra montajına geliyor.
İpucu: Boruların galvanizli ya da boyalı olması benim için bir şey değiştirmiyordu. Çünkü sprey boya ile boyayacaktım. Siz de boyayacaksanız, borulardan ucuz olanını tercih edin. Boyama yapmayacaksanız borunuzun rengine de tesisatçıda karar vermeniz gerekecek.
Borular genellikle yağlı oluyor. Ben sprey boyayı iyi tutması için öncelikle tinerle temizledim. Dilerseniz yapmayabilirsiniz.
Boruları temizleme işini hallettikten sonra, montaja duy kısmından başlıyoruz. Burada kısa ancak önemli bir konudan bahsetmek istiyorum. Duyu borulara monte etmek için, duyun dış parçalarını sökmek isteyebilirsiniz. Ancak, bu durum duyun dış çeperindeki, bağlantı şeklinize göre + ya da - olacak ucu metal boru ile temas etme riskini doğurur. Bu durumda devreye elektrik verirseniz, tüm lamba ve borular elektriklenebilir ve ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle duyu olduğu gibi kullanmanızı şiddetle öneririm. Kullanmak istediğiniz duyu içine sokabileceğiniz bir boru ağzı mutlaka bulabilirsiniz.
Sayfamıza girdiğinizde karşınıza çıkan uyarı çok kritik. Lütfen elektrik konularına hakim değilseniz bu işe girişmeyin ya da bir elektrikçiden yardım alın.
İlk önce duyumuza elektrik kablomuzu bağlıyoruz. Elektrik telimizin duyla bağlantısını sağladıktan sonra duyun gireceği parçanın içinden geçiriyoruz. Kaç adet lamba kullanacaksanız hepsi için bu işlemi yapıp aşama aşama tasarımı ilerletin. Tüm duylarda eski ve artı uçlara aynı renk kabloyu bağlarsanız, finalde şebeke bağlantısı sırasında zorluk çekmezsiniz arkadaşlar.
Lambadan başlayıp duvara monte edilecek kısma gelmek için, elektrik telini parçaların içinden teker teker geçirdikten sonra tekrar açabilmemize olanak sağlayacak oranda gevşek bırakarak bağlantıları sıkıyoruz. Finalde elimizde duyları takılı, elektrik kabloları boruların içinden geçen, son haline yakın bir duvar lambamız olacak.
Tesisatın doğru çalışıp çalışmadığını test etmek için, sisteme elektrik verdikten sonra bir lamba alıp teker teker tüm duylarda test ediyoruz. Herhangi bir sorun varsa bağlantıları sıkmadan çözebilmek için.
Tüm duylarda elektrik olduğunu ve sorunsuz çalıştığını test ettikten sonra, duylarımızın çevresine yapıştırıcı sıkıp boru ağzına sıkı sıkıya oturmasını sağlamamız gerekiyor. Yapıştırıcı kuruduktan sonra da boyamaya geçeceğiz.
Boyamayı kesinlikle açık havada yapmanız lazım. Çevreye gazete ya da herhangi bir feda edilebilir bir şey serdikten sonra tasarımı yere koyup, boya kutusunun üzerindeki yönergelere uygun şekilde boyuyoruz. Tüm yüzeyleri tek seferde yapamayabilirsiniz, o nedenle boya kuruduktan sonra çevirip tekrar boyamanız gerekebilir. Ya da tasarımı bir şekilde asıp 360 derece boyayabilirsiniz. Boya kuruduktan sonra duvara montajına geçiyoruz.
Montaj kısmı tüm duvar montajları gibi tekdüze. Bağlantı parçasına delik açıp, bu parçayı montajı yapacağımız yere koyduktan sonra deliklerin içine tükenmez kalem gibi bir şeyle işaret koyduktan sonra, dübel uzunluğunda deliyoruz matkabımızla. Sonrasında dübelleri takıp bağlantı parçasını vidalarla duvara sabitliyoruz.
Parçayı duvara sabitledikten sonra da, lambamızın duvardaki elektrik bağlantısını yapıp güzelce sıkarak olayı sonlandırıyoruz.
Biz yaptığımız lambayı çok beğendik. Umarım sizler de beğenmişsinizdir. Herhangi bir sorunuz olursa iletişim, chat ya da yorum bölümümüzü kullanabilirsiniz.


